ACTIVITEITEN

Internationaal festival van oude ambachten in Exloo

Tijdens het festival worden, door vaklieden uit heel Nederland en daarbuiten, oude ambachten gedemonstreerd. Dit gebeurt in een aantal oude boerderijen en in het centrum van het dorp. U kunt kijken naar demonstraties van meer dan 150 verschillende oude ambachten, oude landbouw-werktuigen, behendigheidswedstrijden met antieke tractoren, een oud schooltje met kinderen en de juf in klederdracht, folkloristische dansgroepen, bijna te veel om in één dag allemaal goed te bekijken.
Daarnaast is er veel muziek in het dorp. Nieuw is dit jaar: oud en nieuw in de landbouw. Hoe werd het werk, dat moderne machines nu doen, vroeger gedaan? Voor kinderen is op het festival ook genoeg te doen. Jaarlijks de derde zondag in juli.

Schaapscheerdersfeest

Elk jaar worden de schapen geschoren. Eeuwenlang gebeurde dat met de handschaar. In Exloo gebeurt dat nog steeds op de ouderwetse manier. De hele schaapskudde wordt nog traditioneel geschoren. Dat zie je haast nergens meer. De scheerder die dat het beste doet, het netste en het meest diervriendelijk, wordt Nederlands kampioen ambachtelijk schaapscheren. Behalve het scheren zelf is er te zien wat er allemaal met de wol gebeurt, zoals kaarden, spinnen, ook met de spintol, en weven. Verder kunt u kijken naar de Schaop’ndansers en de folkloristische dansgroep van Exloo. In de straten van het dorp wordt de Exloër jaarmarkt gehouden. Een gevarieerde goederenmarkt met ook activiteiten voor de jeugd en er is muziek in het dorp. Zaterdag voor Pinksteren.Van 10.00-17.00 uur. Entree is vrij.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork